søndag 5. april 2009

PAASKEFEIRING I ECUADOR/THE EASTER WEEK IN ECUADOR/LA SEMANA SANTA EN ECUADOR


"-Ingen paaskesjokolade i butikken, ingen paaskepynt noe sted, ingen koe paa butikken, ingen paaskenoetter paa tv og paaskelabyrint paa radioen, ikke fri paa skjaertorsdag og andre paaskedag ... Med andre ord noe nytt for oss!"

Paaskefeiringa her i Ecuador var paa palmesoendag og langfredag. I Ecuador som er et katolsk land, er paaskefeiringa en av de mest hoeytidlige kirkelige handlingene i kirkeaaret.
I byen Quito bestaar feiringa av flere opptog og gudstjenester/messer. Byen er kjent for aa ha holdt paa tradisjoner helt tilbake fra den tida da spanjolene(conquistadorene) haertok landet. Det var med spanjolene munkene kom til Inkariket. For besoekende som oss var det en anledning til aa faa se hvordan katolikker feirer sin hoeytid, og til aa bli vitne til hvordan folket her utoever sin tro i paaska.

Palmesoendag den 5.april
Et tog i gatene med folk som viftet med palmeblader, blomster og greiner av rosmarin som laget lukt. Fremst vart en Kristusfigur baert.
Toget endte opp paa plassen utenfor kirka San Fransisco hvor det var en katolsk gudstjeneste. Noen sang salmer og vifta med det de hadde i hendene. Mens andre koste seg med iskrem og pratet med venner. Til alle salmene her er det saa kjempefin musikk. Naar de synger paa spansk saa er det som om det bruser i lufta, -det er saa utrolig fint. "En nordmann blir litt satt ut".



Fra plassen utenfor kirka San Francisco.


Langfredag den 10.april

Langfredag en ny og veldig lang prosesjon i gatene. Mye uvant aa se. Folk slepa og drog paa store kors, noen krabba paa alle fire, noen hadde surra piggtraad rundt maven, noen slo seg med brennesle paa ryggen, noen hadde tegna paa seg blod og noen bloedde, noen var utkledd som "lilla munker med hatt med topp", noen graat, noen les i bibelen mens de gikk i toget og andre berre gikk i varmen som fikk oss til aa nesten aa besvime. "Men Roede Kors var pa plass, slik de er paa Golsfjellet ogsaa!".






LA FANESCA

Fanesca er en rett som er tradisjonell for Ecuador, og blir kokt og spist i paaskauka. Retten spises til minne om det siste maaltidet Jesus hadde sammen med apostlene sine. Vi kjoepte og proevde retten, og vi likte det vi fikk.

Det var ei suppe som bestod av mais, melk, chochos, abas, lentils, erter og korn. Til suppa fikk vi egg, baccalao, stekt banan(platanoes verde), ost og et broed som var stekt i smult. Til drikke fikk vi ogsaa ei suppe av melk, risengryn og rosiner smaka til med kanel, anis og kardemomme. Den smaka omtrent som Trondheimsuppe!
English:
It began on Palm Sunday (5th April) and ended a week later, the city of Quito became alive with processions and celebrations for the most important event in the Catholic calender, Easter or Holy Week. The city is famous for the intensity and fervour of its events, which it traces back to the first conquistadors and friars to arrive in the land of the Incas. For the religious community of Quito, Easter Week represents one of the most important periods of the year for reflection, in which the very essence of Christianity is synthesised. For visitors like us, it was an opportunity to be withness to a first-hand extention of the Ecuandorians faith and the solemnity of the Catholic liturgy.


Palm Sunday, 5th April
A huge procession with people holding thousands of palm fronds aloft through the streets.



Good Friday, 10th April
"Jesus the Almighty", is the largest procession, and one of the largest in Latin America.














LA FANESCA

Fanesca is a soup traditional to Ecuador. Its components and preparation vary from one region to other of the country, if not from one family to another. It is typically prepared and served only in the week before Easter. It is a rich soup, with the primary ingredients being figleaf gourd (sambo), pumpkin (zapallo), fava beans and twelve different kinds of grains (chochos, abas, lentils, peas, corn and other) representing the disciples of Jesus, and salt cod, cooked in milk, due to the Christian religious prohibition against red meat during Holy Week (the week before Easter). It also generally garnished with hard boiled eggs, fried plantains, and sometimes empanadas. It is usually garnished with herbs such as parsley.

Español:
La Semana Santa es una celebración de la fe y la cultura. Los templos, plazas y calles de Quito son el escenario de la ciudad donde se concentranlas actividades de la Semana Santa. En ella toman lugar ceremonias deprofundo contenido religioso, que además expresan, rasgos culturales muy particulares.
Domingo de Ramos, 5 de Abril
Una procesión mas grande. La gente tienen arriba las mil palmas en lascalles.

Denne mannen var saa soet der han gikk i gummistoevler (sikkert det eneste fottoeyet han har) i 25C.

Viernes Santo, 10 de Abril
"Jesús del Gran Poder", el mas grande procesión de Semana Santa. De todos las procesiónes de America Latina, la procesión de Ecuador es uno de las mas grande.





LA FANESCA
La fanesca es una sopa típica de la cocina ecuatoriana, se sirve tradicionalmente en el periodo de Semana Santa (e incluso una semana antes). Se trata de una sopa que se sirve caliente. Incluye ritos y tradiciones milenarias. Su preparación reúne a toda la familia que varios días antes pone manos a la obra para pelar los granos y dejar la sopa más delicada, así que van quitando las cáscaras de grano en grano. La fanesca es todo una fiesta que marca la cultura Ecuatoriana, se trata sobre el trabajo en equipo, el compartir y disfurtar, la colaboración de todos los miembros de la familia, la tradición Andina, la sabiduría de los mayores, las manos de los niños y la sazón de las abuelas.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar